Wednesday, January 07, 2015

Resepi Dorayaki

Assalamualaikum

tadi kan. kita godek twitter. lepastu ada hamba Allah upload gambar Dorayaki ni. terliur tu tak yah cakap. pergi buat terus. haha. Actually, ni kuih Doraemon tu. kikiki. ye laa. kita dulu membesar dengan kartun tu je. tak mapu nak ipad la semua tu. okay takde kaitan. resepi ni cari dekat google je. jom jom jom. Dari Sini


Bahan- bahan untuk 10 biji dorayaki:

100gm tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
60gm gula hakus
2 sudu madu
2 biji telur
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil esen vanila

inti: letakkan coklat bar atau jam coklat ketika dorayaki panas dan telangkup

Cara-cara:

1. pukul telur dengan gula sehingga kembang.

2. masukkan madu, minyak dan esen vanila. kacau sehingga sebati.

3. masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak ke dalam campuran telur.kacau adunan secara kaup balik.

4. panaskan kuali yang tidak melekat, masukkan 1/4 cawan adunan dan buatkan bulat.


5. masak adunan sehingga perang atas dan bawah.

6. letakkan coklat cadburry ditengah-tengah sebiji pan cake. tekan untuk ratakan coklat yang telar cair.

7. siap untuk dimakan.


SELAMAT MENCUBA!


9 comments:

  1. Nampak macam delicious!
    kena suruh mama try ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap. hehe. try lah. kejap je ni ^^

      Delete
  2. waa simple nya^^ mesti cuba ni =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang. mesti cuba! 30 minit je ni. hehe.

      Delete
  3. wahhh nice sharing . ada rupanya kuih ni . huhuu

    ReplyDelete
  4. Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 82
    Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
    boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

    Official Blog :
    http://tengkubutang.blogspot.com/

    Catlover Blog :
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. tiba-tiba teringat kat doaremon.. heee

    ReplyDelete
  6. emmm cm sedap je...btw saye follow awk #84

    ReplyDelete
  7. Wah! Sedapnya Dorayaki tu. Selalu tengok Doraemon makan dengan semangatnya. Ada bahan nanti nak jugalah try. =)

    ReplyDelete