Thursday, January 29, 2015

dunia aku

Assalamualaikum.

hai. lately, aku busy gila. memang tak nyempat nak reply satu satu komen. sorry ya. tapi tapi aku baca tau. sorry sangat. busy dengan dunia aku. duna form 5. dunia kelas. dunia homeworkssss. paham tak. ni pun aku sempat update sebab ada masa sikit. baru balik tution kau. penat tak hilang. 

it's okay lah. tahun ni je pun. Spm sekali je kan. jangan direnung letihnya usaha. renunglah manisnya sebuah kejayaan. sooo, i have to study very hard. nak dapat 11a kut. 

okay dah. bye!

Wednesday, January 07, 2015

Resepi Dorayaki

Assalamualaikum

tadi kan. kita godek twitter. lepastu ada hamba Allah upload gambar Dorayaki ni. terliur tu tak yah cakap. pergi buat terus. haha. Actually, ni kuih Doraemon tu. kikiki. ye laa. kita dulu membesar dengan kartun tu je. tak mapu nak ipad la semua tu. okay takde kaitan. resepi ni cari dekat google je. jom jom jom. Dari Sini


Bahan- bahan untuk 10 biji dorayaki:

100gm tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
60gm gula hakus
2 sudu madu
2 biji telur
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil esen vanila

inti: letakkan coklat bar atau jam coklat ketika dorayaki panas dan telangkup

Cara-cara:

1. pukul telur dengan gula sehingga kembang.

2. masukkan madu, minyak dan esen vanila. kacau sehingga sebati.

3. masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak ke dalam campuran telur.kacau adunan secara kaup balik.

4. panaskan kuali yang tidak melekat, masukkan 1/4 cawan adunan dan buatkan bulat.


5. masak adunan sehingga perang atas dan bawah.

6. letakkan coklat cadburry ditengah-tengah sebiji pan cake. tekan untuk ratakan coklat yang telar cair.

7. siap untuk dimakan.


SELAMAT MENCUBA!