Saturday, December 06, 2014

Air

Assalamualaikum.

hmm. semenjak cuti ni. aku rasa macam dah kurang minum air tau. kalau sekolah tu selalu bawa botol air. tu pun umi yang bagi. jadi untuk disiplinkan diri aku try google. dapat dari Cheq Eem

First, pilih botol atau bekas untuk sukat isipadu air.

1. Botol Air


Tak kisah la botol jenis apa. tapi nko tahu dia punya isi padu. senang nak sukat. nak target.

2. Gelas / Mug / Cawan

 

tetapkan jenis gelas yang nko nak guna hari ini. lepastu sukat secara manual berapa ml gelas kalau diisi dengan penuh. biasa kalau gelas / mug 250 ml. kalau gelas kecil 200 ml. cuba nko kira balik kalau tak yakin.

sekarang macam mana nak cukupkan 2L sehari. so, ini cadangannya.

WAKTU: Pagi
1 gelas air selepas bangun tidur
1 gelas air sebelum pergi kerja
1 gelas air selepas sarapan

WAKTU: Tengah hari
1 gelas air sebelum makan tengah hari
1 gelas air selepas makan tengah hari

WAKTU: Petang
1 gelas air sebelum balik
1 gelas air selepas balik
1 gelas air sebelum mandi

WAKTU: Malam
1 gelas air sebelum makan malam
1 gelas air sebelum tidur

jadi, kalau nko dah berjaya minum 10 gelas sehari, maknanya nko dah berjaya minum sekurang kurangnya 2L air kalau minum 200ML air. Bukan susah pun nak cantik dan sihat. 


3 comments:

  1. terima kasih..perkongsian yg menarik!~!

    ReplyDelete
  2. hee. thanks sudi baca :D

    ReplyDelete
  3. thanks alot atas infonya..berguna sangat...

    ReplyDelete