Tuesday, December 30, 2014

2015

Assalamualaikum

okay. hari ni last dalam tahun 2014. esok dah 2015 oi. dah besar. form 5 dah pun. SPM. senior. ewah. haha. kemain. bukan apa. banyak suka duka yang aku hadapi tahun ni. menangis gebira semua tu dah biasa. jumpa kawan baru. kena marah. kena denda. semua tu normal. student kan. haha.

 

hah. nampak tak dia punya kemeriahan nak tahun baru. haha. tak sabar gila tunggu esok. spm oi. dah lama aku tunggu nak habis spm. zaman form 1 lagi. hehe. tapi busy la. nak struggle untuk spm. nak jadi doktor kan. haha.

btw, last aku nak cakap maafkan segala salah silap sepanjang aku hidup. haha. biasala. ayat nak masuk tahun baru. ye dok?

dah kbye. anddd happy new year!

Wednesday, December 24, 2014

Postcards Giveaway from Czech & Germany

Assalamualaikum.

hanisamanina 

rasa berminat dengan giveaway ni. postcards czech & germany weh. aku nak pergi sana tak mampu lagi. sooo, rasa nak join. nak dapat postcards tu. haha. 

anyone nak join boleh CLICK HERE

now, nak cari mangsa tag. hehe. sorry yaa. jom join sesama ^_^



3. Nazurah

Tuesday, December 23, 2014

BANJIR BESAR KELANTAN

Assalamualaikum


MashaAllah. sedih tngok. teruk sangat. negeri aku ni. khabarnya, negeri kelantan dah terputus hubungan 100% dengan negeri negeri lain. Allahu. mungkin ini adalah ujian daripada Allah. kita mampu berdoa.

lagi satu, tadi aku bukak twitter. bukan nak aibkan apa ke eh. ada la makhluk Allah. sanggup dia cakap ni semua bala. Ya Allah. think positive lah. kalau Allah nak buat benda sama dekat negeri dia sekelip mata je. hmm. 



mohon bantuan daripada semua pihak. tak rugi pun bersedekah. mana tahu RM 1 yang kita bagi tu boleh bantu dorang untuk 10 hari ke. kan? mana tahu. 

okay lah. let's pray for them. for kelantan. thanks yaa


nak berita lanjut setakat ni aku baca dari MIMBAR KATA.


 

"Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit berhentilah dari curah hujanmu" 
- Surah Hud, ayat 44 -


Monday, December 22, 2014

DR Fatin Liyana dah bertunang

Assalamualaikum.

Tengah usha blog tadi. terbaca yang DR Fatin Liyana dah bertunang. Ya Allah. jakun gila bila dua hari internet tak boleh bukak. terkejut tau. aku dapat tahu berita ni pun daripada blogger mek cah

tak tahu pun. sebab biasa aku selalu stalk FL dekat instagram. tapi dia punya instagram tak aktif untuk smentara waktu ni. mungkin ada sebab tertentu kan. blog FL pun jarang jarang di update. maklumlah dah jadi doktor. 


khabarnya DR FL selamat bertunang dengan DR ANWAR FAZAL. hehe. tahniah. pertunangannya hanya dihadiri keluarga terdekat dah secara rahsia. hmm. eloklah. tak sabar nak tunggu FL kahwin. hehe. harap dapat jemputan ya. 

 

tahniah. semoga kekal sampai ke alam perkahwinan. ameen 

KOLAH

Assalmualaikum.

pernah dengar tak KOLAH. alaa. ke aku yang salah. benda ni ada kat kampung je tau. fungsi dia macam besen gitu. dia besar. tempat simpan air. ni kalau mandi memang nko boleh nak fefeeling kat korea. sejuk dia MashaAllah. tambah kalau nak ambik wuduk pagi pagi. benda ni ada kat kampung aku. hebat gila kalau boleh mandi sebelum subuh dengan air kolah. 

nak dijadikan cerita. masa tu aku sekolah rendah kut. dalam darjah dua camtu. hahaha. actually, malu gila nak story kat sini. tapi em takpe lah kan. nak jugak aku abadikan dalam blog. jadi tatapan anak cucu. ceh.

sebelum tu, aku nak bagi warning sedara mara aku yang baca. please laaa jangan ungkit benda ni bila balik kampung. tolongla. merayu. hahahaha. malu gila.

okay. aku ada cousin umur dia muda setahun. nama dia anis. masa tu, aku tak tahula cemana kitorang boleh mencurahkan idea yang memang terbaikssss. haha. aku tak fikir panjang pun masa nak melaksanakan idea cun tu. 

tahu tak idea ni daripada anis. dia ajak aku mandi dalam kolah. wadeeeheelll. kolah wei. bukan kolam. biasalah. masa tu belum akil baligh kan. tak reti nak fikir. fefeeling mandi kolam kau. boleh bayang tak kitorang siap berenang dalam tu. haha. best gilaa. kolah rumah atok aku kira besar gak ah.

syok gila mandi KOLAM kan. tak perasan berapa lama kitorang dalam tu. kejap pergi bukak air paip. tak nak ada orang perasan. licik tak. haha. lepastu kan, aku lupa siapa yang panggil kitorang. ayat dia "woi, buat apa kat dalam lelama tu, mandi kolah ke apa?" weh. nko rasa apa kitorang buat. haha

........................................................................................................................

aku lupa apa jadi lepas tu. yang aku ingat. semua tanya. siapa mandi dalam kolah. sebab ada banyak buih sabun. air pun dah kelabu. haha. rasa macam bodoh gila masa tu. asal la aku buat benda ni. padahal kawasan perkelahan air terjun sebelah kampung je. mampu je kalau nak pergi. 

tapi takpe la. bila aku fikir balik. boleh jadi kenangan kan. aku dan anis je merupakan cucu atok aku yang pernah berenang dalam kolah. hahahaha. keji sangat perangai aku zaman kecik dulu. okay bye.

Friday, December 12, 2014

Tutorial Fesyen Tudung Bawal ala fareeda yunabella

Assalamualaikum

hai. hari ni aku rasa ter rajin tau nak share tutorial ni. hehe. tudung ni tudung bawal biasa je. dia ala ala tudung fareeda tu. tapi lagi murah kan. tudung ni boleh dilabuhkan kalau nak labuh banding dengan tudung yang asal. soo, ini dia. tutorial ni daripada Blogger Yunabella. anddd, aku jumpa tutorial ni daripada Blogger Azhafizah. tutorial ni sesuai lah untuk si pemakai bawal tegar macam aku ni. ceh.ye la 'AKU DAN TUDUNG BAWAL BERPISAH TIADA' gituu.

okay dah. back to the main story. 

Fesyen tudung bawal mawar fizo omar 
Fesyen tudung bawal mawar fizo omar 2 
Fesyen tudung bawal mawar fizo omar 3 
Fesyen tudung bawal mawar fizo omar 4

okay. done!

Saturday, December 06, 2014

Air

Assalamualaikum.

hmm. semenjak cuti ni. aku rasa macam dah kurang minum air tau. kalau sekolah tu selalu bawa botol air. tu pun umi yang bagi. jadi untuk disiplinkan diri aku try google. dapat dari Cheq Eem

First, pilih botol atau bekas untuk sukat isipadu air.

1. Botol Air


Tak kisah la botol jenis apa. tapi nko tahu dia punya isi padu. senang nak sukat. nak target.

2. Gelas / Mug / Cawan

 

tetapkan jenis gelas yang nko nak guna hari ini. lepastu sukat secara manual berapa ml gelas kalau diisi dengan penuh. biasa kalau gelas / mug 250 ml. kalau gelas kecil 200 ml. cuba nko kira balik kalau tak yakin.

sekarang macam mana nak cukupkan 2L sehari. so, ini cadangannya.

WAKTU: Pagi
1 gelas air selepas bangun tidur
1 gelas air sebelum pergi kerja
1 gelas air selepas sarapan

WAKTU: Tengah hari
1 gelas air sebelum makan tengah hari
1 gelas air selepas makan tengah hari

WAKTU: Petang
1 gelas air sebelum balik
1 gelas air selepas balik
1 gelas air sebelum mandi

WAKTU: Malam
1 gelas air sebelum makan malam
1 gelas air sebelum tidur

jadi, kalau nko dah berjaya minum 10 gelas sehari, maknanya nko dah berjaya minum sekurang kurangnya 2L air kalau minum 200ML air. Bukan susah pun nak cantik dan sihat. 


Friday, December 05, 2014

Manusia

Assalamualaikum.

  

perasan tak? ramai sekarang ni dah mula sedar tujuan hidup. ceh. betul. dah kembali pada jalan Allah. Alhamdulillah. Tambah- tambah artis semua dah pakai tudung. baguslah. dorang dah mula sedar. dorang jugak boleh dijadikan contoh kan. sebagai pendorong untuk berubah kan.

tapi tapi tapi. ramai sangat yang salah anggap. kan. terlalu ramai.

"alaah, kejap je tu. nanti kita tengok"

"saja je tu. nak tunjuk alim"

"bukan betul pun. ikut trend je tu"

hoi hoi. nko sapa  nak nilai hati seseorang. sekurang-kurangnya. dia buat apa yang betul walaupun terpaksa. doakan dia istiqamah. tu je. 

 

tolonglah eh. jangan bersangka buruk. 

 

normal bila benda baru jadi dalam hidup kita. orang lain akan sibuk. cemuh semua tu. tapi sabar. 
Selagi boleh bersabar, teruslah bersabar. selagi boleh diam ambillah hikmah diam. bersedih sederhana tapi lebih bahagia andai tersenyum. usahlah fikir anggapan orang lain. kerana Allah tahu apa yang kita rasa.

 

Banyak yang Allah takdirkan untuk menimpa kita dan dia timpakan semua tu untuk merubah kita. To be a better person.

 

Actually, aku pun tengah slow slow pakai stokin, handsock. alaa, best apa. kaki tak berpeluh bila pakai stokin. pakai pergi kelas dulu. then sikit sikit la kan. abaikan apa orang kata. Doakan aku istiqamah yaaa =)

 

move on. kalau kawan kita yang dulu dah tak suka berkawan dengan kita bila kita dah berubah, maknanya Allah nak bagitahu yang dia bukan kawan yang baik untuk kita. cari kawan baru. yang boleh pimpin kita ke syurga Allah. 

 

selalu doa. minta dengan Allah. walaupun kita tak mampu tapi minta.

 

cuba ubah cara hidup kita. perlahan. walaupun sikit. takpa. Allah tahu kita usaha. 

 

Inshaa Allah. sama sama kita usaha. sama sama doa. aku pun bukan alim. tahu semua. tu je aku mampu share. sorry kalau gambar banyak. rasa hambar je bila aku buang gambar tu. okay. bye. Moga Allah memberkati kita yaaa  :)