Wednesday, October 22, 2014

Asrama

assalamualaikum. 

hah. dilema. cehh. tahun depan dah SPM. ramai tanya aku stay asrama ke tahun depan. mak oih. tak tahu nak jawab apa. maklumlah. anak mak. masa form 3 dulu pernah stay asrama. boleh tahan seminggu je kau. haha. HOMESICK wehh. entahlah kenapa. aku pun tak paham kenapa aku boleh nangis 5 minit sekali. malu weh. tengok benda tu ingat rumah. tengok benda ni ingat rumah.

haih. cemana la nanti. ramai yang cakap waktu ni lah nak belajar stay jauh dari makbapak. tapi. saiaa taa kuaddd. hahaha. nak je duk asrama tu. tapi takut tak mampu tahan rindu. ceh.
banyak kebaikan sebenarnya duk asrama ni. tapi entah. 

lagi satu. aku ni jenis susah tidur malam. tu yang malas nak stay asrama. takut takde orang nak teman study memalam. duk sensorang takut. hmm. tengoklah cemana. kbye

FINAL EXAM

assalamualaikum.

fuhh. ngeri sangat. minggu depan dah final exam. hmm. kejap je masa. tak rasa pun. tahun depan dah SPM.
Kalau korang perasan dah lama sangat aku tak update blog. bersawang dah pun.maklumlah. tak mampu nak update. bukak je. 

Anyway, doakan aku tau. hehe. memang kena struggle lah. nak duk kelas elok memang susah jugak sebab sekolah cluster kan. budak pandai. aku tak de la genius. alah cluster je pun. aku tahu. tapi umi selalu cakap kalau nak tak mustahil kita dapat kalau usaha, doa, tawakkal.

cikgu pun selalu cakap. semua sama je. rajin dan malas je beza. kalau rajin memang inshaa Allah dapat.
hmm. Inshaa Allah. aku buat yang terbaik. untuk umi dan abah. kakngah tak janji tapi kakngah akan usaha. one day, i'll make you proud. inshaa Allah. 

okay dah. feeling pulak. header pun takde tu. tak sempat nak kemas kemas blog. Inshaa Allah habis exam ni sempat lah kut. kahkah. okay. doakan kejayaan aku eh. hehe. lebiuuu


Friday, October 03, 2014

3 waktu dilarang mandi

A. 30 Minit Setelah Solat Asar.
B. Setelah Maghrib..
C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.


Penjelasan :

A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu
dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang
panas, jika kita mandi ketika itu, akan
menyebabkan badan menjadi lelah dan penat
untuk melakukan perkerjaan.

B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai
lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian
menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi
akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air
dan boleh menyebabkan paru-paru basah.

C. Setelah solat isya, ini saatnya jantung kita
berhenti dan melakukan istirahat, jika mandi
ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung
akibat kemasukan air.
Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12
malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih
memberikan energy kepada badan seperti mana
bateri yang telah lemah di cas semula.

Speechless

MOHON BACA PLEASE

assalamualaikum. memang lama bebeno tak update blog. ersawang bagai dah ni. hehe. facebook dah berapa bulan tak bukak. tadi terdetik nak bukak. godek godek jumpa cerita ni. nak share. sentap jugak bila baca. ye la. 

I'm on my to go home. from LRT AMPANG PARK
to LRT CEMPAKA..
Turun tangga..nak tunggu lrt..smbil pegang buku
ISLAM : THE MISUNDERSTOOD RELIGION karya
DR.DANIAL ZAINAL ABIDIN sebab nak habiskan
baca..
Time trun tangge tu dah prasan dah ade org
perhati..trun2 tangge je kne lalu depan org yg
perhati tadi..lelaki,die sgt berminat tgok buku yg
saye pegang tu..tpi sye buat biasa je la..
Suddenly..
A ( lelaki tadi ) : Assalamualaikum
Tapi sye x dgar sgt..then die repeat ..
" Assalamualaikum "
*dalam hati.."eh..die Muslim ke.."
B ( Me ) : Waalaikumussalam
A : You read that book? about Islam?you're Muslim
right?
B : yeah..Alhamdulillah,i'm Muslim..
This book?ouh,juz for gain knowledge about
Islam more brother..and I wanna learn on how
to explain about this religion to the not yet
Muslim..i'm still a learner
A : ouh..haha..funny right,Islam is there,but
Muslim not..
( * time ni saye x clear sgt ape die cakap )
B : where are you from?
A : I'm from Palestine
B : Palestine?really??are you Muslim?
A : ouh sister..of course I'm
B : ouh..hee..nice..nice to meet you
A : but I changed..
B : u changed?did u mean u already converted?
A : yeah..now I'm free..free thinker..
B : but why?
A : hmm..THERE'S ISLAM..BUT THERE'S NO
MUSLIM IN THIS WORLD..
B : wait..what are u trying to say?
A : ouh my god,u didn't understand me..
B : no3,just confused,did u mean..THERE'S NO
REAL MUSLIM NOWADAYS?
A : yeah..hmm..Islam is the best religion
right..the real religion,you know right??
B : yeah..I know..and I Believe..
A : me too,I believe it,deadly believe..but..huh..t­
here's no Muslim..
Die nak cakap..dunia sekarang ni TAK WUJUD
DAH INSAN YANG BERGELAR MUSLIM..ISLAM
ADE,MUSLIM DAH TAKDE
Then..sye tros tanye..
B : why don't u try to be one?the real Muslim I
mean..
A : huh..good question..hmm..TO BE THE REAL
MUSLIM IN THIS WORLD,IMPOSSIBLE..IF YOU
WANNA BE THE REAL MUSLIM,YOU CAN'T LIVE
HERE,YOU CAN'T LIVE IN THIS
WORLD..EVRYTHING CHANGED SISTER..THIS
WORLD WAS SO CRUEL FOR US,THEY WILL LABLE
US AS TERRORIST..
Sye terdiam..terpaku..terkaku.. mcm2 benda dtg
singgah kat otak..tpi x tau nak cakap ape..otak
jam..
Die smbung lgi..
A : I saved half of Al-Quran in my heart..my
mind..I'm HAFIZ also..I wanna ask you,you pray
5 times a day,am I right?
B : yeah,alhamdulillah
A : we facing the Kaabah as our direction for
solah..where's our FIRST QIBLAH?
B : Masjid Al-Aqsa..Baitul Maqdis??
A : yeah,but now it sold,it sold,it sold sister,the
jews conquered it..
( * muke die mcm kecewa )
Ttibe lrt smpai..die frust sbb x dpt cakap
lame2..
A : i'll arrive at KLCC.. (satu stesen je la
kirenye )
B : ouh,ok..
( sye proceed bace buku tadi..time tu part
JESUS,SON OF GOD )
Die tros tanye..
A : where's JESUS born?
B : I don't know..where?
A : you don't know?but u called yourself
Muslim..he was born at ( ape ntah nme tmpat
die..x clear sgt sbb bising dalam lrt )
B : where is it??
A : uhhhhh sisterrrr
read more..read more..then u'll know..
I'm true..THERE'S NO MUSLIM NOWADAYS
Saye diam je..care die nmpak mcm nak test saye
je sbenarnya..hmm..sye sambung bace..lrt smpai
kat KLCC
A : terima kasih sister,i got to go,read more..
Saye pon duduk sbb ad tmpat kosong..
Then..terngiang2 kat tlinga..
THERE'S ISLAM BUT THERE'S NO MUSLIM..
THERE'S ISLAM BUT THERE'S NO MUSLIM..
THERE'S ISLAM BUT THERE'S NO MUSLIM..
Tengok sekeliling..
Perempuan free hair..
Lelaki pakai subang,rantai..
Perempuan pakai baju ketat2..
Lelaki pakai short..
tibe2..
Drop..by drop..by drop..makin laju..
Btol..saye x nampak ssape pon yg berperwatakan
macam Muslim..
Even me..
Rasulullah cakap..
" ALMUSLIM MAN SALIMAL MUSLIM BILISANIHI
WAYADIH "
" Muslim itu ialah yang menyelamatkan muslim
yang lain meggunakan lidah dan tangannya "
Tapi ape yg saye buat bile nmpak saudara
seIslam yg lain sedang berjalan ke neraka??
Saye biarkan..saye x selamatkan..
Am I still a Muslim in your eyes ya Allah? ya
Rasulallah??
Rasulullah cakap..
" Muslim itu bukan seorang yang menghina "
Berapa ramai antara kita mengaku MUSLIM tapi
selalu menghina.

hmm. semoga kita menjadi orang islam yang bebetul islam