Wednesday, April 30, 2014

cara guna mesin ATM -cash Machine Deposit Maybank & CIMB

waahh. semangat tau aku nak tulis entry kali ni. dah lama decide nak share benda ni.
biasalah. busy memanjang. sampai nenek aku cakap sampai aiskrim bubur yang dah seminggu dia buat aku baru perasan. ececeh. kaitan pulak.

okay. berbalik kepada cerita kita. aduhh. senang cakap cara nak bank in duit. cara ni nko boleh buat bebila masa yg nko rasa nko nak mengadap mesin tu. benda ni tk payah nk ada kad ahli bagai. so, benda ni dpt meringankan beban purse nko yg penuh dgn kad2 ape tah. nko bawak duit & akaun bank penerima je. mesin cash deposit maybank hanya utk duit yg nko nak masukkan dlm akaun Maybank je tau. bukan semua jenis bank.

CARA GUNA CASH MACHINE DEPOSIT

1. nko wajib pegi ke cawangan Maybank or CIMB 

2. nko pilih tempat yg ada tulis machine cash deposit

3. nko tekan je pape nombor utk mengaktifkan mesin tu
4. bila skrin dah muncul, nko pilih bahasa malaysia

5. then, dia keluar gambar duit. nko tekan je ya

6. dia suruh nko pilih urusniaga. tekan deposit tunai

7. nko masukkan nombor akaun Maybank or CIMB

9. pastikan nombor akaun betul. then tekan ya 

10. pastikan nama yg tertera nama penerima

11. kotak wang terbuka. masukkan duit nko dgn betul. yg belakang mengadap nko. (mesin tk terima duit RM1-RM5)
12. tekan teruskan

13. pastikan jumlah duit betul di skrin. tekan ya

14. kalau mesin muntah balik duit nko. nko muntah balik kat dia. haha. nko ambik je duit tu, tekan tambah wang & masukkan balik duit
15. ambil resit. yg ni penting sgt kalau nko ada buat pembelian online. simpan bebaik

okay. senang je kan. haha. maaf kalau bahasa aku buat nko tk paham. ya, maybe ramai yg masih tk tahu nk guna benda alah ni, tapi jgn takut nk cuba. seronok tau. rasa macam nak bank in duit setiap hari. over tau. memandangkan sekarang ni byk kedai online dari kedai kat tepi jalan, aku rasa memang patut kena tahu benda ni.
  
 


1 comment:

  1. nice. selalu arapkan adik je tlg bank in kan duit kalo nk beli online. ni nk cube sendiri. Thanks!

    ReplyDelete